Sanotaan, että "Rakkaudella
laitettu ruoka maistuu parhaalle".
- Sama pätee rakkaudella kasvatettuun lihaan.
Laidun Hereford on kahden emolehmäkasvattajan yritys, joiden
perusarvoihin kuuluu eläinten hyvinvointi. Naudasta
huolehditaan vasikasta aikuiseksi, tarjoten parasta
mahdollista hoivaa ja ravintoa, sekä mahdollistamalla
lajinmukaisen käyttäytymisen ja turvalliset olosuhteet.
Eläintä kunnoittava kohtelu on itsestään selvyys loppuun
saakka.
Tutustu tilojen toimintaan:
|
Jussi ja Paula Harju
ostivat Teuvan Äystön kylässä sijaitsevan tilansa vuonna
1994. Alkuun tila pyöri maidontuottannon voimin, mutta
lypsykarjasta kuitenkin luovuttiin kokonaan vuonna 2009.
Ensimmäiset "lainaherefordit" saapuivat tilalle vuonna 2008.
Rotuun Jussi ja Paula tykästyivät siinä määrin, että samana
vuonna he päättivät ostaa omia herefordeja heti kerralla
parisenkymmentä. Harjut ihastuivat herefordeissa niiden
rauhalliseen luonteeseen ja rehunkäyttökykyyn. Ennestään
tilalla asustelleet lypsylehmät jättivät laitumelta paljon
syömättä ja olivat käytökseltäänkin hyvin erilaisia. Rodun
valinnassa painoikin rauhallisen luonteen lisäksi myös
lihatuotantoon soveltuvan rodun löytäminen sekä helpot
poikimiset. Tällä hetkellä Harjun tilalta löytää kaikkiaan
seitsemänkymmentä herefordia, kun mukaan lasketaan poikivat
emot, nuori karja ja sonnit.
Ulkona herefordit laiduntavat toukokuussta marraskuuhun
saakka, talven viettoon eläimet viedään pihapiirissä
sijaitsevaan pihattoon. Talvisinkaan ei herefordien tarvitse
sisällä kököttää, sillä eläimillä on mahdollisuus päästä
haukkaamaan raitista ilmaa jaloittelutarhaan, jossa ne
viihtyvätki aina sään suosiessa. Harjun herefordeista voi
kesäisin nähdä vilauksen vaikkapa ohikulkumatkalla, sillä
laitumet sijaitsevat aivan kantatie 67:n vieressä. Vaikka
tiellä on paljon liikennettä, eivät rauhalliset herefordit
liikenteen melua hätkähdä.
Jussi kertoo eläinten saavan käyttäytyä mahdollisimman
luonnonmukaisesti, kun emot pääsevät kesäksi hoitamaan
vasikoitaan laitumelle. Tulevan poikimisen varmistaa samalla
laitumella oleileva sonni. Kesän ajan pellolla elämästä
nautiskeleekin yksi ja iso onnellinen perhe. Harjun tilalla
rehut kasvatetaan itse eikä teollisia rehuja eläinten suuhun
eksy. Valkuaisrehutkin poikineille puristetaan omista
rypseistä.
Alusta alkaen tilalta on löytynyt myös turvetuotantoa. Kun
suo aikanaan loppuu, laitetaan alue nurmiviljelyyn, johon se
hyvin soveltuu. Osa alueista onkin jo otettu laidunkäyttöön.
Tilojen yhteistyökuvioissa Harjun tilalla tuotetaan
kuiviketurpeet myös Tannerin tilan tarpeisiin.
|
Jyri Tannerin
tila sijaitsee Teuvalla Perälän kylässä. Tila on ollut suvun
omistuksessa vuodesta 1960. Tilalla on alusta asti
keskitytty maidontuotantoon, mutta nykyinen isäntä hurahti
herefordeihin Seinäjoen talvinäyttelyissä 1987. Ensimmäinen
emolehmä tilalle syntyi vuonna 1991 ja siitä se sitten on
lähtenyt kasvamaan.
Tannerin tilalla laiduntaa 40 emoa vasikoinen keväästä
alkutalveen Perlän lakeilla laitumilla ja jokirantojen
varsilla. Talveksi herefordit pääsevät suojaan sateelta ja
vedolta kylmäpihattoihin. Hereofordien ruokinta perustuu
laitumeen ja heinään.
Yhdistetty maidontuotanto ja pihvilihan tuontanto antaa
kustannusetuja rehunkorjuussa ja työajoisessa, sekä
yhteistyötilojen kanssa tehdyissä konehankinnoissa.
|
Yhdessä pärjää paremmin, tässä Laidun Herefordin
yhteistyötilat:
Antti ja Maija Toija
Tila sijaitsee Kauhajoen Kantokylässä Kainaston
joen varrella, laidumaiden ympäröimänä. Isännän ja emännän
silmäterinä tilalla olostaan nauttivat kuutisenkymmentä
hereford-emolehmää, sekä lisäksi nuori karja sekä sonnit.
Ensimmäiset herefordit muuttivat tilalle vuonna 2007, kun
tila siirtyi Antille sukupolvenvaihdoksen myötä.
Sukupolvenvaihdoksen myötä tuli tilan uudelle isännälle aika
miettiä siirtoja tulevaisuuden kannalta, sillä pelkkä
kasvintuotanto ei olisi elantoa tuonut. Nuoren isännän
vaihtoehtoina olikin ottaa lisäksi karjataloutta tai hankkia
työ tilan ulkopuolelta, jolloin oman tilan työt olisivat
jatkuneet lähinnä harrastuksena muun ohella. Antti päätyi
emolehmätuotantoon, joka oli alkanut kiehtoa hänen
työskennellessään Tannerin tilalla. Isännän "sydän sykki"
Herefordeille, niiden lauhkeuden, suvaitsevaisuuden sekä
hyvien emo-ominaisuuksien vuoksi, joten rotuvalinta oli
helppo. Ja onhan Hereford myös sitä parasta lihaa!
Karjatalouden lisäksi tilalla harjoitetaan myös
koneurakointia ja metsätaloutta. Toijan tila tuo
koneurakoinnillaan panoksensa tilojen yhteistyökuvioon.
Vuonna 2009 Toijan tilalla siirryttiin
luonnonmukaiseen tuotantoon.
Siirtymävaiheiden jälkeen, vuodesta 2012 lähtien, tilalla
kasvatettu liha on ollut luomua.
Sirkku ja Reijo Alanko-Luopa
Valtatie 3:n varressa Kurikassa sijaitsee
Luopa-niminen kylä, jossa hereford-karjaansa kasvattavat
Sirkku ja Reijo Alanko-Luopa. Sukupolvenvaihdos tapahtui
Alangon tilalla 1990, jolloin tilalla oli myls lypsykarjaa
lihakarjan rinnalla. Lypsykarjasta luovuttiin 1996, jonka
jälkeen valikoituivat herefordit tilan
lihakarjaroduksi.
Tila siirtyi luomutuotantoon keväällä 2010.
|